1955 - Opperman Kruidenierswinkel Volkerakstraat 7

In 1955 begonnen Wim Opperman en zijn vrouw Eef een kruidenierswinkel in de Rivierenwijk. Margje van Arkel-de Booij heeft daar gewerkt van februari 1959 tot januari 1966.
De kruidenierszaak functioneerde toen onder de naam VIVO. Men kon sparen voor beddengoed. Hun slogan was: De VIVO deelt lakens uit. Het was een echte buurtwinkel. In die tijd werden alle levensmiddelen afgewogen waar de klant bijstond. Bijvoorbeeld een half pondje groene zeep, een half pond suiker. De koffie kon worden gemalen waar je bijstond. Ook de bekende gas- en lichtmuntjes werden er verkocht. Er werd ook door veel mensen “op de pof” gekocht, maar aan het eind van de week moest de rekening zijn vereffend. Opperman haalde ook de boodschappenboekjes op bij de klanten om later de bestelde boodschappen te bezorgen in zijn Renault-4. Zijn vrouw Evalina – roepnaam Eef – Opperman werkte hard mee in de zaak. Tegelijkertijd heeft zij drie kinderen opgevoed. Het was een echte buurtwinkel en alle nieuwtjes uit de buurt werden daar uitgewisseld, bijvoorbeeld geboortes, huwelijken, overlijden en al het andere nieuws uit die tijd.
Later is het huis boven de winkel erbij gekomen. De winkel was van 8 tot 6 uur open, en 's zaterdags tot 5 uur. Er was een pauze tussen de middag en op de woensdagmiddag was de winkel gesloten.
Rond 1960 is het een zelfbedieningszaak geworden. Op drukke momenten was er hulp van bijvoorbeeld Paul van der Heijden en Alida van de Velden. Nieuw voor die tijd in de zaak was de sigarettenautomaat aan de buitenkant van de winkel. Het wisselgeld zat in het pakje dat getrokken werd uit de automaat. Er werden ook gezellige uitjes door Opperman georganiseerd. Enkele van die uitjes waren naar de Heineken Brouwerijen in Amsterdam en Siebrand Likeuren-
Wijnhandel in Kampen. In de loop van zo’n dag werd de stemming steeds gezelliger.
Margje van Arkel-de Booij bedankt.

De VIVO bracht ook een reclame blaadjes uit. Deze werden door Jan Visch en zijn neef Dick Lakerveld rondgebracht. Het waren A4 folders, die werden in de Westravenstraat, Eemstraat, Waalstraat, Runstraat, Jutfaseweg, Nieuwravenstraat, Volkerakstraat, Mijdrechtstraat, Alblasstraat in de bus gedaan. Kleine kring want er waren meerdere winkels in de wijk, bijna op iedere hoek van de straat. De familie Opperman deden als er een Buurtfeest was, de verkoop van drank, snoep en warme worst vanuit een raam in de Nieuwravenstraat, zodat men niet uit de feeststraat hoefde te gaan.
Jan Visch bedankt.

Marinus en Theodorus van Hamersveld
Deze broers zijn er vanaf de nieuwbouw 1930? met een kruidenierswinkel begonnen met hun gezinnen. Ook toen werd er gepoft, er was een speciaal pof boekje zodat de mensen die nog moesten betalen goed in de gaten konden worden gehouden. Zij hadden de winkel tot eind 1954.
Dochter van Theodorus, Thea van Hamersveld, bedankt.

Met vriendelijke groet, Co Scherrenberg Email: coscherrenberg@gmail.com . Tel.: 030-8901323
Voor Foto’s-Knipsels-Praatjes over de JUTFASEWEG VAN TOEN en de HISTORIE VAN RIVIERENWIJK

1955 - Wim en zijn vrouw Eef

1957 - De familie Opperman

1957 Familie Opperman

Winkelboekje

1940-1954 - Familie Van Hamersveld